NIX18 tools voor verstrekkers

nix18voorprofs logo nix18

In de horeca, bij detailhandels, slijterijen en tijdens evenementen kan alcohol en/of tabak verkocht worden. Deze verstrekkers kunnen veel betekenen in het versterken van de norm 'niet drinken en roken tot 18 jaar'. Op deze pagina vindt u handige tools voor verstrekkers.

Leeftijdscheckers

Voor verstrekkers van alcohol en tabak is het checken van de leeftijd vaak een lastig onderdeel. Om hen daarbij te ondersteunen kan gebruikt gemaakt worden van onderstaande leeftijdscheckers.

Check4ID app

De Check4ID app van ScanID maakt van je telefoon een leeftijdschecker. Deze app maakt het mogelijk om snel leeftijden te checken en is daarom geschikt voor (grotere) evenementen. Het is nu mogelijk om de app (vóór 1 januari 2025) gratis te proberen.

Wil je hier gebruik van maken?
Stuur dan een mail naar NIX18voorprofs@trimbos.nl en geef aan waarvoor en wanneer je de app wil gebruiken. Je ontvangt dan een code om de app te installeren op je telefoon. Het gebruik evalueren we door middel van een vragenlijst.
Voor deze actie is een flyer beschikbaar die je kan achterlaten op locatie of digitaal versturen. Daarnaast kan de poster of sticker helpen bij het informeren over het gebruik van de app. Via de mail kun je laten weten of je hardcopy exemplaren wil ontvangen. De printversie van de flyer en poster vind je hier.

Een voorbeeld van hoe de Scan ID app er uit ziet

Papieren leeftijdschecker van NIX

Op de papieren leeftijdschecker is eenvoudig de datum af te lezen die minimaal nodig is voor de verkoop van alcohol en/of tabak. De kalender is gemaakt met het oog op een ‘natte’ baromgeving en  is voorzien van tips voor de leeftijdscheck. De NIX18 leeftijdschecker is voor een langere periode in te zetten en bruikbaar tot en met het jaar 2029.

Product image

Leeftijdschecker van NIX

Heeft de koper de juiste leeft... Bekijk dit product

Materialen

Materiaal voor verstrekkers

Materialen voor verstrekkers van alcohol en tabak, zoals posters, beurtbalkjes, schapkaartjes, plafondkaartjes. Drukbestanden in verschillende formaten.

materiaal

Wederverstrekking

Door het verstekken van alcohol aan een minderjarige riskeren zowel de koper/gever als de ontvanger een boete van €100. Middels posters kunnen klanten hierop worden gewezen. De 'koop poster' is ook in Engels en Duits beschikbaar.

Materiaal

FAQ NIXzonderID

Mag ik aan iedereen een ID vragen? Krijg ik een boete als ik niet naar een ID vraag? Een flyer met antwoorden op deze en meer veelgestelde vragen die verkopers kunnen hebben over het vragen naar een ID.

Veelgestelde vragen

E-learnings

Soms moet je nee verkopen

In deze online training van het CBL worden acht spelregels voor de verkoop van alcohol en tabak uitgelegd waaraan een kassamedewerker zich moet houden.

e-learning

Horeca: verantwoord alcohol verstrekken

De e-learning ‘Verantwoord alcohol schenken’ leert barmedewerkers in de horeca hoe je kunt voorkomen dat er alcohol wordt verstrekt aan minderjarigen of dronken personen en welke regels er gelden voor verantwoorde alcoholverstrekking.

e-learning

Slijterijen: verantwoord alcohol verstrekken

De e-learning ‘Verantwoord alcohol schenken’ leert barmedewerkers in slijterijen hoe je kunt voorkomen dat er alcohol wordt verstrekt aan minderjarigen of dronken personen en welke regels er gelden voor verantwoorde alcoholverstrekking.

e-learning

Leidraad alcohol- en drugsbeleid evenementen

Hoe zorg je als gemeente dat een evenement of festival veilig en gezond verloopt, liefst zonder incidenten met alcohol, drugs, geweld of overlast? En wat kun je vooraf, tijdens en na evenementen doen om de risico’s door alcohol- en drugsgebruik zoveel mogelijk te beperken? In de nieuwe leidraad, ontwikkeld door het Trimbos-instituut in opdracht van het Ministerie van VWS en in samenwerking met verschillende experts, is het te lezen.

De leidraad biedt een overzicht van de maatregelen en interventies die vooraf, tijdens en na evenementen ingezet kunnen worden om de risico’s door alcohol- en drugsgebruik zoveel mogelijk te beperken. Sommige daarvan zijn wettelijk verplicht. Andere maatregelen zijn opgesteld vanuit het oogpunt van volksgezondheid. Waar mogelijk wordt beschreven wat er bekend is over de effectiviteit van de maatregelen en interventies. Indien er geen bewijs is voor de effectiviteit worden zogeheten best practices of voorbeelden aangedragen.

Product image

Alcohol, drugs en tabak op evenementen

Leidraad voor gemeenten 3.0 Bekijk dit product

Meer informatie

  • De Alcoholwet
    Op 1 juli 2021 is de Alcoholwet in werking getreden. Deze wet vervangt de Drank- en Horecawet (DHW).
  • vng.nl
    Site van de Vereniging Nederlandse Gemeente. Met o.a. informatie over modelverordeningen Nieuwe Drank en Horecawet
  • ikpas.nl
    De toolkit van IkPas bevat een de handleiding en ondersteunende materialen om een periode van 30 of 40 zonder alcohol te organiseren. Vul daarbij het wachtwoord 'TijdelijkGeenAlcohol' in.
  • handhavingdhw.nl
    Site van het Expertisecentrum Handhaving DHW. Voor vragen van medewerkers van gemeenten die zich bezig (gaan) houden met het toezicht en de vergunningverlening op basis van de DHW.
  • loketgezondleven.nl
    Site van Centrum Gezond Leven (RIVM) met o.a. De Handreiking Gezonde Gemeente, het themadeel Alcohol. Hier treft u alle informatie aan over het ontwikkelen van een integraal gemeentelijk alcoholbeleid.
  • nix18.nl
    Publiekssite van campagne NIX18

NIXzonderID in onze webshop:

Ben je barvrijwilliger tijdens een dorpsfeest of in verenigingsverband? En hoe vraag je dan een bekende om zich te legitimeren? Wij weten hoe lastig dit kan zijn. Daarom zijn er gadgets ontwikkeld met verschillende slogans die behulpzaam kunnen zijn in deze situaties. Met deze gadgets wordt het voor barvrijwilligers makkelijker (en leuker) om te vragen naar de ID’s van hun gasten. Klik hier om de NIXzonderID materialen (onderzetters, buttons, polsbandjes, strijkemblemen, barmatjes en posters) te bekijken en te bestellen

nix18voorprofs logo nix18