Toolkit Quiz, spel en filmpjes Materiaal voor ouders

Terug naar toolkits

NIX18 spel 'Ik denk dat jij..'

Als ouder heb je meer invloed op het gedrag van je kind dan je misschien denkt. Ook als ouder met oudere pubers kun je het drink- en rookgedrag van je kind beïnvloeden. Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Door er open over te praten, blijf je met elkaar in contact over het onderwerp. Het NIX18 spel samen spelen is een leuke manier om dit te doen en een mooi moment om afspraken hierover te maken.

NIX18 spel bestellen

NIX18 Quiz voor ouders

Veelvoorkomende misvattingen van ouders rondom opvoeden en NIX18 spelen de hoofdrol in de nu beschikbare NIX18 quiz. Deze digitale quiz staat op het platform Kahoot! en is ontwikkeld voor ouders/opvoeders van kinderen in de leeftijd van 15 – 17 jaar. De quiz kan gespeeld worden met een groep deelnemers, bijvoorbeeld in een ouderavondsetting op school. Middels prikkelende stellingen over opvoeding en de ouder-kindrelatie worden de thema’s alcohol en roken bespreekbaar gemaakt. Bovendien zwengelt het de discussie over opvoeding en de sociale norm van NIX18 aan. Deelnemers gaan naar huis met de juiste feiten over NIX18, misvattingen krijgen geen kans meer.

Hoe gaat het in zijn werk?

De discussieleider stelt een vraag en de deelnemers antwoorden via hun smartphone of tablet. Er is direct te zien welke antwoorden het meest/minst gegeven zijn door de deelnemers, waardoor de norm van de groep inzichtelijk wordt. Dit nodigt uit tot een discussie en biedt ook alle gelegenheid om achtergrondinformatie en feiten over te dragen.

De quiz is nu kosteloos via Kahoot! beschikbaar.

> Handleiding quiz  
> Alternatieve PowerPoint

Tips voor ouders ter preventie van alcoholgebruik door kinderen

In deze video van Stichting Opvoeden gaat Fiona in op de schadelijke effecten van alcohol en welke afspraken je kan maken met je kind over drank. 

Naar filmpje

Een open gesprek tussen ouder en kind (1)

Ouders kunnen het drinkgedrag van hun kinderen op verschillende manieren beïnvloeden.

Een open gesprek tussen ouder en kind (2)

Ouders kunnen het drinkgedrag van hun kinderen op verschillende manieren beïnvloeden.