Voorbeelden Ter inspiratie

Online campagne NIX18 Goed gesprek

(2021) GGD Zuid-Holland Zuid lanceerde 9 november de campagne 'Goed gesprek'. Met deze online campagne prikkelen ze ouders in de regio Zuid-Holland Zuid om het gesprek te starten over alcohol en tabak met hun kinderen. Een moeilijk onderwerp waar vaak spanning bij komt kijken. Hoe voer je dit gesprek nou op een fijne en effectieve manier?

Meer info

Informatie brochure Alcoholwet

(2021) Op 1 juli 2021 trad de ‘Alcoholwet’ – de opvolger van de ‘Drank- en Horecawet’ – in werking. Naast een nieuwe naam is ook de wet- en regelgeving op een aantal punten gewijzigd. Fris Valley informeert u met deze brochure over de nieuwe alcoholregelgeving die met ingang van 1 juli 2021 van kracht is geworden.

Meer info

Versterk lokaal het effect van NIX18

(2021) Begin november is voor de tweede keer de landelijke actieweek Zien drinken, doet drinken gehouden. Het doel van de campagne is om ouders ervan bewust te maken dat het beter is geen alcohol te drinken waar hun kinderen bij zijn. Kinderen kopiëren. Deze boodschap sluit naadloos aan op de boodschap aan ouders vanuit de campagne NIX18. Sterker, de boodschappen versterken elkaar en de informatie en campagne-materialen kunnen ook heel goed aanvullend aan elkaar in de regio worden ingezet.

Meer info

Talkshow: Help! Mijn kind is een puber!

(2021) De Zeeuwse jeugd- en alcoholaanpak ‘Laat ze niet (ver)zuipen!’ organiseert in samenwerking met 1NUL1, GGD Zeeland en 113 Zelfmoordpreventie de online talkshow ‘Help! Mijn kind is een puber!’ Vanaf 25 mei 2021 wordt elke dinsdag – vier weken lang – om 19.30 uur een aflevering uitgezonden. Ouders van opgroeiende pubers in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar kunnen deze talkshow online vanuit huis volgen. En via een live chatfunctie (anonieme) vragen stellen aan professionals en meepraten over de onderwerpen.

Meer info

De alcoholchallenge: jongeren vs ouders!

(2021) De gemeente Beekdaelen heeft samen met Mondriaan (verslavings)preventie en Fontys Hogeschool een challenge ontwikkeld, waarbij jongeren van 12-14 jaar strijden tegen hun ouders over hun alcoholkennis. Het doel is op een speelse en laagdrempelige manier meer te weten te komen over alcohol. Daarnaast worden ouders gestimuleerd om het gesprek over alcohol aan te gaan met hun kind.

Meer info

Brochure voor ouders over Jongeren en experimenteergedrag

(2020) Het Nederlands Jeugdinstituut en het Trimbos-instituut ontwikkelden in het kader van de pilot met het IJslandse preventiemodel een brochure voor ouders van tieners. De brochure bevat informatie over alcoholgebruik en roken, maar ook over slaap, schermtijd en andere onderwerpen die van invloed zijn op het ontstaan van risicogedrag. De beschermende rol die ouders hebben als het gaat om voorkomen van middelengebruik door jongeren is één van de cruciale bouwstenen van het IJslandse preventiemodel.

Meer info

Eentje Minder

(2020) Op initiatief van de Jongerenraad heeft de gemeente Barneveld in samenwerking met de jongerenraad en FrisValley de campagne Eentje Minder ontwikkeld om (vooral) jongeren bewust te maken dat alcohol en verkeer niet samengaan.

Meer info

Ook deze zomer NIX18

(2020) Samen met een aantal beleidsmedewerkers en een communicatiemedewerker van de gemeente én een creatief ontwerper ontwikkelde Brijder Jeugd deze zomercampagne voor ouders.

Meer info

Digitale Ouderavond Middelengebruik

(2020) Jellinek Utrecht verzorgt regelmatig ouderavonden over middelengebruik. Om het ouders makkelijker te maken en om die ouders te bereiken die niet naar de 'fysieke' ouderavonden komen, hebben zij ook een digitale ouderavond beschikbaar gesteld, die onlangs vernieuwd is. Er komen (regionale) experts aan het woord over onderwerpen als opvoeding, puberhersenen, gamen enz. U kunt de filmpjes kiezen die u interessant vindt en eventueel aanvullen met filmpjes van plaatselijke experts.

Meer info

Hier Fix je NIX

(2019) Gooi en Vechtstreek lanceerde in het najaar van 2019 een eigen regionale campagne Hier Fix je NIX. Een gezamenlijk initiatief van gemeenten, scholen en sportverenigingen om jongeren minder te laten drinken.

Meer info

Flyer voor toeristen

(2019) Laat ze niet (ver)zuipen in Zeeland ontwikkelde samen met een aantal kustgemeenten een flyer voor buitenlandse toeristen en studenten. De flyer kan ingelijst op de bar worden gezet, waardoor buitenlandse gasten op een laagdrempelige manier gewezen worden op de regels rondom alcohol.

Meer info

Materiaal voor Haarlemse sportverenigingen

(2019) Verschillende sportverenigingen uit Haarlem, Sportsupport Haarlem en de gemeente Haarlem hebben de handen ineen geslagen en gezamenlijk een positieve campagne ontwikkeld waarbij de nadruk ligt op helpen in plaats van beboeten.

Meer info

Carneval n fist van nix

(2019) GGD Hart voor Brabant maakte samen met Koninklijke Horeca Nederland een poster voor carnaval. De posters werden enthousiast ontvangen door Brabantse horeca in de regio Midden Brabant.

Meer info

Materiaal voor Rotterdamse sportverenigingen

(2018) Tijdens de landelijke NIXzonderID campagneweek heeft Youz in samenwerking met de gemeente Rotterdam materiaal verstrekt richting de sportverenigingen in Rotterdam. Het doel van het materiaal was om bezoekers te stimuleren tot het spontaan tonen van ID.

Meer info

Vlog over NIX18

(2018) Albert Heijn Kesteren maakte in samenwerking met regionale instelling voor verslavingszorg Novadic-Kentron een vlog over NIX18.

Meer info

Tips voor ouders over alcohol op eindexamenfeestjes

(2018) Hopelijk mogen binnenkort de vlaggen uit na een spannende examenperiode. Examenfeestjes kunnen dan niet ontbreken. Sommige jongeren zijn in hun examenperiode net oud genoeg om te mogen drinken. Maar hoe zorg je er samen met je kind voor dat het een verantwoord en leuk feest wordt. Mondriaan geeft tips.

Meer info

Alcoholvrij, maar toch schadelijk voor je kind zegt de GGD

(2018) Lekker zoet en stoer. Het drinken van een flesje Radler 0.0 wordt steeds populairder, ook bij kinderen. Een zorgelijke ontwikkeling vindt de GGD Noord- en Oost Gelderland, want kinderen leren zo dat bier drinken erbij hoort. Bij schoolbezoeken merkt de GGD dat steeds meer kinderen in de hoogste groepen van de basisschool dit al drinken en dat blijkt ook uit de gezondheidsmonitor. Anne van Beek van de GGD snapt wel waarom het drankje zo geliefd is bij kinderen: 'het is lekker zoet, smaakt een beetje naar limonade en tegelijkertijd ziet het er wel stoer uit, in zo'n bierflesje.' Maar waarom is het dan niet verstandig om kinderen een flesje Radler te geven?

Meer info

Utrecht start pilot verbetering naleving NIX18

(2017) De gemeente Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland Utrecht (KHN) en Utrechtse horecaondernemers gaan een jaar intensief samenwerken om de naleving op het niet schenken van alcohol aan jongeren onder de 18 te verbeteren. Een speciale stichting, 'NIX18 in Utrecht', gaat horecaondernemers stimuleren om geen alcohol te schenken aan jongeren tot 18 jaar. Dit vooral vanuit oogpunt van gezondheid. Wethouder volksgezondheid Victor Everhardt en voorzitter Eddy Schouten van de stichting ‘Nix18 in Utrecht’ tekenden 30 juni een convenant als start van de pilot die tot en met juni 2018 loopt.

Meer info

NIX18 en sport in Purmerend

(2016) NIX 18 “ Samen voor de 100 %” bij sportverenigingen. Dat is de inzet in Purmerend. In 2016 zijn de sportverenigingen in deze gemeente vrijwillig gecontroleerd op de verstrekking van alcohol aan jongeren. De sportverenigingen zijn 16 x bezocht en daarvan is 5 x is alcohol meegegeven. De naleving van deze dagen was 68,75 % Vanwege deze positieve cijfers zijn op zaterdag 25 maart 2017 de deelnemende sportverenigingen door de gemeente in het zonnetje gezet en hebben zij enkele attenties zoals bidons, dienbladen en teamkratten ontvangen. Allen, zonder uitzondering waren erg enthousiast. Iedereen is er ook echt mee aan de slag gegaan en snappen dat het voor de jongeren is. De verenigingen delen het via sociale media.

Meer info

Tilburg: communicatiepakket voor sportverenigingen

(2018) Gedragswetenschappers ontwikkelden een aantal interventies op basis van nudging om alcoholgebruik onder minderjarigen op sportclubs terug te dringen. Aanvullend daarop heeft Sportbedrijf Tilburg een lokale campagne voor hun sportclubs ontwikkeld om het werk voor barmedewerkers van sportverengingen makkelijker te maken.

Meer info