Bekijk de online versie.
Nieuwsbrief NIX18voorprofs -    

Studieochtend Gedragsverandering & Inspiratiemiddag NIX18

zalen van zeven

Op 3 december a.s. organiseert het Trimbos-instituut de jaarlijkse NIX18 studieochtend en inspiratiemiddag. Ditmaal in de Zalen van Zeven. Op de studieochtend staat het thema gedragsverandering centraal. De belangrijkste modellen van gedragsverandering komen aan de orde. Wat kunnen we hiervan leren als het gaat om het voorkomen dat jongeren onder de 18 gaan drinken en voorkomen dat jongeren gaan roken? 

Tijdens de inspiratiemiddag krijgt u een vooruitblik op de NIX18-campagne in 2020 en blikken we kort met elkaar terug op de resultaten van 2019. Daarnaast praten we u bij over de pilot Het Debat van NIX. Samen met het Debatbureau en preventieprofessionals/gemeenten organiseren we dit najaar op zeven locaties in het land een jongerendebat over de thema's alcohol en roken. 

Meer info programma & aanmelden

Gemeente Westland houdt het eerste Debat van NIX!

Op 19 september vindt in de gemeente Westland het eerste Debat van NIX plaats. De Westlandse Jongerenraad gaat samen met andere jongeren in debat over het alcoholgebruik in hun gemeente. De burgemeester en wethouders hebben de jongeren uitgenodigd het debat te voeren in de raadzaal van het gemeentehuis in Naaldwijk.

Infosheet Alcohol en de hersenontwikkeling van jongeren

Infosheet

Er wordt veel gezegd en geschreven over de rol van alcohol bij de hersenontwikkeling van jongeren. In deze infosheet staat de stand van zaken van onderzoek naar de relatie tussen alcohol en de hersenontwikkeling op een rij.
De informatie kan worden gebruikt om ouders te overtuigen van het belang van geen alcohol drinken onder de 18 jaar. De infosheet is voor preventieprofessionals, maar ook heel informatief voor gemeenten.

Bestel infosheet

Erik Scherder over alcohol en het puberbrein

Erik Scherder

De NIX18 boodschap wordt extra ondersteund door Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In een nieuw kort filmpje legt hij uit wat de effecten zijn van alcoholgebruik op het puberbrein. Deze informatie helpt om ouders te ondersteunen bij het tegengaan van alcoholgebruik bij hun kinderen.

Naar filmpje

Nieuw dossier Alcohol en Jongeren

Nieuw dossier Alcohol en Jongeren

Er is een nieuw dossier toegevoegd aan de website van het Expertisecentrum Alcohol: Alcohol en Jongeren. Het Expertisecentrum bundelt en verspreidt wetenschappelijke kennis rondom alcohol(preventie) voor professionals in de zorg, wetenschap en beleid. In het nieuwe dossier wordt een overzicht gegeven van de beschikbare kennis en interventies rondom alcoholgebruik bij jongeren (< 18 jaar).

Dossier Alcohol en Jongeren

Geslaagde NIXzonderID actie

NIXzonderID taart

Veel gemeenten hebben aandacht besteed aan de NIXzonderID actie in mei. Naast alle lokale activiteiten werd het belang van NIXzonderID benadrukt in ruim 80 online publicaties. Ook RTV1, RTV Utrecht en RTL Nieuws attendeerden jongeren op het zelf actief tonen van het ID. Kranten en regionale alcoholmatigingsprojecten informeerden over de actie. Een paar voorbeelden; het AD, Nunspeet Huis-aan-huis, het Purmerends Nieuwsblad, Platform Nuchtere Fries en FrisValley.

De branche organisaties - CBL, BETA, KHN, BOVAG en NSO - brachten de actie onder de aandacht bij hun leden. CBL maakte o.a. een NIXChallenge en verspreidde deze bij 4000 supermarkten. De landelijke taartenactie leverden mooie foto's op van verstrekkers die op hun locatie het materiaal gebruiken. Een positieve en goede manier om jongeren te motiveren zelf gelijk hun ID te tonen.

Een sociale normverandering vraagt een lange inzet. Doet u ook weer mee in mei 2020 met een frisse voortzetting van deze actie?